nedelja, 29. maj 2011

Plezanje na Ratitovcu smeri ''Po Špičkah''

V nedeljo se nas je šest zagrizenih pohodnikov in plezalcev odpravilo na Ratitovec z namenom, da preplezamo smer Po špičkah. Smer naj bi bila po podatkih večraztežajna in naj bi imela 5 raztežajev, vendar po preplezani smeri lahko rečem, da je bilo to zame bolj kot ne urejeno plezališče na Ratitovcu, ki ima zelo dobro navrtane tri različne smeri, ki jim manjkalo le štanti.
Prvi raztežaj v smeri oz. prva preplezana športna smer ima oceno 5b in je ravno pravšnja za ogrevanje. Ker sva z Juretom starala zelo zgodaj sva prvih 10 m smeri preplezala še v senci zaradi česar je bila skala prav zelo mrzla in so nama prsti kar malce zanohtali. Vendar pa sva se nato kaj kmalu ogrelo, saj je bil ves ostali del smeri na toplem soncu.

Za nama z Juretom sta se v smer podala Miloš in Jernej, ki jima je bila plezarija prav tako zgolj za užitek in zabavo, pa čeprav ima druga smer, ki je dokaj kratka (10 m) oceno 6a.





Meni se je pri plezanju še najbolj dopadel zadnji tretji del smeri. To pa verjetno zato, ker je bil najdaljši in prav lahkoten. Skala je prav tako odlična in za razliko od kakih drugih športnih smeri (recimo Kamnitnik) ni prav nič zlizana, saj se to smer pleza zelo poredko. Pleza pa se jo tako redko, da smo bili plezalci prava atrakcija za mimoidoče pohodnike na Ratitovec. 

Ker se je meni že mudilo domov (na piknik), sva z Juretom le še pogledala suvereno plezanje Miloša v zadnji smeri, ki jo je popedenal kot za šalo (5a), nato pa sva se odpravila nazaj proti Prtovču in nato domov.
.
Ratitovška smer Po špičkah je res lahkotna, ima odlično skalo, ter je dobro opremljena, hkrati pa ti da tudi malce občutka plezanja po hribih saj moraš štante postavljati sam. Sedaj bo pa potrebno še kar nekaj plezalskega treninga, saj sem si za letošnje leto zastavil, da na Ratitovcu preplezam tudi smer Drzni let, ki ima najtežji raztežaj z oceno 6b