sreda, 28. januar 2015

Velika Baba (2016 m) - zimski vzpon

Tokrat je bil glavni pobudnik, da se odpravimo na Veliko Babo v Julijskih Alpah Jure. Kontaktiral sem še Jana in vsi smo se strinjali, da bo to odlična izbira za zimski vzpon, saj še nihče od nas ni bil na tej gori. Ob 5h so še mene kot zadnjega pobrali v Železnikih in odpravili smo se proti izhodišču (Dom v Lepeni) čez neskončno ovinkasto cesto skozi Tolmin in Kobarid.



 Ker je bilo v hribih zaenkrat še bolj malo snega je bila hoja dokaj enostavna in nič kaj utrujajoča, saj se nam je pod nogami predirala snežna odeja le na mestih kjer je bil napihan sneg. Vremenska napoved za današnji dan je bila napovedana kot sončno brez oblačka in vremenarji so seveda imeli povsem prav.
 Pri vzponu na Veliko Babo se gre praktično mimo Krnskih jezer, saj so od naše poti oddaljeni le 10 minut. Z vrha Velike Babe pa je se lepo Krnsko jezero in kočo.








  Ker je Jure ravno pred kratkim nov širokokotni objektiv za fotoaparat smo si na vrhu gore vzeli kar nekaj časa za fotografiranje, da se je objektiv do dobra stestira. Na vrhu je vladalo praktično brezvetrje in sonce je močno sijalo, a kljub temu je bila temperatura krepko pod ničlo.




Nebo je bilo tako čisto, da se je z vrha Velike Babe videlo tudi morje.








 Nazaj smo se z avtom vrnili čez Vršič, kjer smo se še nekajkrat ustavili, da smo lahko občudovali okoliške gore, ki so na tem območju zares fascinantne.

2 komentarja:

  1. Zdravo, mogoče veš ime tega hriba? oz vsaj v katero smer je gledano iz vrha Babe?
    http://3.bp.blogspot.com/-WHyB4vE6NSM/VMs-ua53gdI/AAAAAAAAIMo/-MilborEs-k/s1600/10a.jpg

    najlepša hvala in lep pozdrav,
    Simon Erjavec

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo. Ta slika je pogled z vrha proti severu. Se pravi da sta takoj sosednja hriba Črna prst (1960 m) in Kaluder 1980 m).

    OdgovoriIzbriši