torek, 6. avgust 2013

Allalinhorn (4027m)


 Tokrat smo se odpravili na najlažjega štiri tisočaka v okolici Saas Grunda, zato je bil pred nami lep sproščujoč dan. Enkrat za spremembo so preizkusili še javni prevoz, tako, da smo se do Saas Fee-ja zapeljali kar z avtobusom. V Saas Fee-ju smo šli direktno na gondolo, ki nas je popeljala do Felskinn (3000 m), od tam naprej pa še z najvišje ležečim metrojem na svetu do smučišča Allalin, ki se nahaja na višini 3500 m in obratuje skozi celo leto.
 Sprva smo se sprehodili čez zgornji del smučišča, da smo se približali vznožju Allalinhorn-a, tam pa smo si nadeli vso potrebno ledeniško opremo in se odpravili proti vrhu. Allalinhorn je eden izmed bolj obleganih vrhov, kar pa ni čudno, saj je enostaven, dostopen in zelo varen.

 Ker je bilo pred nami kar nekaj navez, smo se počasi premikali proti vrhu, ter tudi kakšno navezo prehiteli, saj smo bili sedaj že zares odlično aklimatizirani in ni bilo z višino nobenih težav.

 Ko smo prispeli do zadnjega grebena, ki vodi proti vrhu, se nam je odprl lep pogled na mogočno goro Matterhorn.






 Na vrh smo vsi prepešačili brez kakršnih koli težav, saj je bilo vreme ugodno, za prehoditi pa smo imeli le dobrih 500 višinskih metrov.



 Švicarji so nam še enkrat dokazali, da se zanjo iti zelo dober turizem, saj so na vrhu smučišča, 10 m pod površjem, v ledenik izvrtali rove, ter napravili manjše ledene dvorane, tako da je čisto vse iz ledu. Skratka zares zanimiva zadeva za pogledat, impresionira pa te že sam občutek da se sprehajaš znotraj ledenika, ki pa se nažalost počasi topi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar