sobota, 14. januar 2012

Na Špik (2472) v zimskem času

Ker je za enkrat v visokogorju še dokaj malo snega, je trenutno idealen čas za osvajanje vrhov, ki pozimi niso prav pogosto obljudeni, ter je zato potrebno do vzpona na vrh kar precej poti pregaziti. Tokrat smo se odločili, da napademo Špik, ki ima zavidljivih 2472 m.
Na pot smo krenili Primož, Jan in jaz. Dobili smo se od ob 6h zjutraj v Svetem Duhu, ter se odpeljali proti Krnici, ki se nahaja ob glavni cesti na Vršič, ob reki Pišnici. Ker je bilo zunaj kar precej mrzlo, smo se po izstopu iz avta hitro odpravili na pot.
Na prvem delu poti, ko je bilo še dokaj malo snega, je bila pred nami že narejena gaz. Kaj kmalu smo ujeli ekipo šestih Hrvatov iz Zagreba, ki nam je utrla ta lažji del poti, a ravno na mestu, kjer smo jih prehiteli se je pričelo kar močno udirati, tako da smo bili na nekaterih mestih v snegu prav do pasu.

Kljub temu, da je pot, zaradi snega, postala kar naenkrat precej naporna, se nismo dali ter smo se prebijali naprej proti želenemu vrhu. Sedaj smo gazili naprej v prvi bojni liniji le Slovenci, ekipa Hrvatov pa je kar naenkrat ostala za nami.


Pot proti vrhu Špika je postajala vse bolj strma, k sreči pa se je z pridobljeno višino tudi vse manj prediralo skozi snežno podlago.


Ker je bilo ta dan tudi kar precej mrzlo (-14⁰ C) se med potjo nismo nič kaj ustavljali. Zaradi senčne lege, nas je sonce obsijalo šele v zadnjih nekaj metrov vzpona, kjer postane pot že tako strma, da si je potrebno pomagati s cepinom.

Najbolj smo se vsi skupaj nasmejali, ko nas je v zadnjem delu poti dohitel eden izmed hrvaške ekipe, ter nam dejal: ''ajmo dečki, ima samu še 100 metra''. Ja lahko je hoditi po zgazeni poti, ter nas nato še spodbujati :)


Ko smo prilezli na vrh, se je pred nami razgrnila veriga gora, ki ji ni bilo videti konca. Na vrhu smo se malo pozabavali, ter čestitali nekaterim kolegom iz Hrvaške, ki so že prispeli na vrh, nato pa smo se hitro odpravili nazaj, da se nismo preveč shladili. 


Pot nazaj smo opravili z kar velikim tempom, ker smo imeli planiran zgodnje popoldanski povratek domov.


S samim vzponom Špik, za katerega je dal idejo Primož, smo bili vsi zadovoljni in navdušeni. Upam, da letos napademo še kakšen tak ne prev obljuden vrh v peš stilu.

2 komentarja: